Yazın gelmesiyle beraber, her sene olduğu gibi, sinek mücadelesi belediye tarafından kimyasal ilaçlarla yeniden yapılmaya başlandı. Halkımız balkonunda veya bahçesinde ailece otururken, Mağusa Belediyesine ait gezici bir araç, mahalle içlerine girerek havaya sineklerle mücadele diye kimyasal ilaç sıkıyor. Vatandaşımız yemek yerken, çocuk, büyük herkes bu kimyasalı solumak zorunda kalıyor veya akşam üzeri yürüyüş yaparken yine havaya sıkılan kimyasalı solumak zorunda kalıyor.
KKTC Çevre Platformunun bileşenlerinden Tabipler Birliği ve Biyologlar Derneği geçen yıllarda bu konuda defalarca bilimsel toplantılar yapmış ve sözkonusu ilaçlamanın insan sağlığına zararlı olduğunu iddia etmiştir. Bu toplantılardan birinde Almanya’dan gelen uzmanlar, KKTC’de kullanılan yöntemlerin Avrupa’da 40 yıl önce terkedildiğini ifade etmiş ve insan sağlığına verilen zararın, arılara, kuşlara, kelebeklere, böceklere, doğaya da verdiğini iddia etmişlerdi. Bu yöntem doğadaki besin zincirine de zarar verip ekolojik dengeyi çökertiyor. Bütün bu bilgiler Tabipler Birliği arşivlerinde mevcuttur ayrıca bu konuda Çevre Platformunun günlerce televizyonlarda halkı bilgilendirmek için yayınlamış olduğu bir de video klibi bulunuyor.
Şimdiki Sağlık Bakanımız Sn. Filiz Besim Tabipler Birliği başkanlığı döneminde de kent ve yaşam alanlarında bu tip kimyasal ilaçlamaya karşı mücadeleye devam etmiştir.
Yakın geçmişte Sn. Bakanın yaptığı açıklamada bu mücadelenin arkasında durmuş ve kimyasal ilaçlama mücadelesinden kaçınılması gerektiğini söylemiştir. Sn. Bakanın bu konudaki yasal yetkisini ve yaptırımlarını açıklayıp Sağlık Bakanlığı olarak kimyasal ilaçlamaya Mağusa kenti halkı adına müdahil olmasını talep edeceğiz.
Alternatif yöntemlerin kullanılması ve bugüne kadar Çevre Platformunun yaptığı çalışmaların belediyenize ulaştırılmasında aracılık yapabileceğimizi ayrıca bu konuda uzman, otorite sahibi Tabipler Birliği ve Biyologlar Derneği ile bir görüşme yapılabilmesi için üzerimize düşen görevi yapabileceğimizi, Mağusa halkının sağlıklı yaşamı ve ekolojik doğal dengenin sürdürülebilir olması için yapacağınız her olumlu hareketi de destekleyeceğimizi size ve kamuoyuna deklere ederiz.
Halkımızın tedirgin olmasına sebep olan bu konuda, hangi kimyasal ilacın kullanıldığı, kaç ton kimyasal kullanıldığı, kimyasal analizleri, kullanılan ilacın Sağlık Bakanlığından onaylı olup olmadığını, ilacın kimden alındığını BİLGİ EDİNME HAKKI YASASI (12/2006 ve 27/2014 Sayılı Yasa) tahtında yazılı olarak sizlerden talep eder, konunun takipçisi olacağımızı tarafınıza bildiririz.